Konservatif diş hekimliği , hem konjenital (örneğin disromi) hem de edinilen (çürükler) , tüm önleyici tedaviler ve daha sık olarak, ağız boşluğunun yaralanma veya dejeneratif durumlarının tedavisi anlamına gelir .
Hasar görmüş parçaların yeniden yapılandırılmasına yönelik bu müdahaleler, en yeni jenerasyonun ve tamamen toksik olmayan ve antiseptik malzemelerin (kompozit reçineler ve seramikler) kullanılmasını içerir.
Küçük veya orta büyüklükteki muhafazakar müdahalelerde, oyukların doğrudan rekonstrüksiyonu yapılırken, daha ciddi problemlerde, diş laboratuarını içeren daha karmaşık müdahalelerin kullanılması beklenmektedir.
Konservatif diş hekimliği müdahaleleri genellikle bir veya daha fazla çürüğün kaldırılmasıyla başlar.
Çürükler , en yaygın diş travmalarından biri olmasının yanı sıra, ileri bir durum dışında ve diş küspesinden ödün vermediği zaman acı ile kendini göstermediği için en haraplarından biridir .
Bu durumda, konservatif müdahale, çürük dokusunun çıkarılmasının bir birinci fazından ve doğrudan veya dolaylı restorasyon müdahaleleri yoluyla ağız boşluğunun yeniden yapılanmasından ikinci bir aşamadan oluşur.
DOĞRUDAN RESTORASYONLAR
Bir çürük giderme işleminin ardından, diş hekimi tarafından yapılan oyuk aseptik reçinelerle kapatılır ve doğal dişle aynı renk tonuna sahip olacak şekilde şekillendirilir.
Renge ek olarak, diş çürüğü ve cerrahi saldırıdan önce aynı kılmak için diş şekli de yeniden düzenlenir.
INDIRECT RESTORASYONLARI
Çürük giderme evresinden sonra daha ciddi bir varlık olması durumunda, dişlerin eksik kısmının, belirli malzemelerin kullanımı ve kakmalar veya kronlar gibi daha ileri yöntemler kullanılarak yeniden yapılması gerekebilir.
ÖNLEME
Belirtildiği gibi, konservatif diş hekimliğinin müdahalelerinin çoğu çürüğün dejenerasyonundan sonra gereklidir.
Çürüklere ve diğer travmalara dejenerasyonun ilk aşamasında tedavi edebilmek ve doğrudan konservatif tedavilere müdahale edebilmek için periyodik kontrolleri öneriyoruz.
Yazar hakkında