Diş çürükleri tedavi edilmezlerse daha uzun süren kanal tedavilerine veya diş kayıplarına yol açabilir. Uzun süre tedavi edilmeyen diş çürükleri; kalp-damar, mide, karaciğer ve böbrek gibi pek çok sistemik hastalığı da yanında getirebilmektedir.
Çürüğe neden olan bakteriler, diğer sağlıklı dişlere ve sonrasında diğer organlarımıza da yayılma potansiyelindedir. Yeni sistemik hastalıklara yol açabildiği gibi varsa mevcut hastalıkların iyileşmesini de geciktirebilirler.
Çürüğe sebep olan bakteriler, faranjit, nezle, grip gibi enfeksiyonlaraneden olmanın yanında kana karışarak kalp hastalıklarına da yol açabilir,
mideye inerek mide duvarında da çeşitli hastalıklara sebep olabilir.
Diş çürüğü bakterileri böbreklere de taşınarak risk oluşturabilmektedir.
Diş sağlığınız için dikkat emeniz gerekenler :
- Dişlerin en az 2 dakika günde 3 kere fırçalamak çürükleri önleme açısından önemlidir.
- Şekerli besinler, asitli gıdaların sık sık tüketilmesi dişlerin çürümesini hızlandırır.
- Ağız ve diş sağlığı için diş fırçalamak önemli ancak bunu yemeklerden Yemeklerden ve asitli içeceklerden hemen sonra dişler
asit saldırısı altında olduğundan mine yumuşar ve hemen yapılan fırçalama diş yüzeyinden bir miktar madde kaldırır.Bu nedenle en az 1 saat sonra dişlerin fırçalanması gerekir. - Dişlerin gece yatmadan önce mutlaka fırçalanmalıdır.
- Diş temizliği için diş fırçalama yeterli değildir. Diş ipi veya ara yüz fırçası da kullanılmalıdır.
- Hamilelik öncesi mutlaka ağız ve diş sağlığı kontrolü sağlanmalıdır. Zira hamilelik döneminde ilaç kullanımı kısıtlı olduğundan ve de anestezinin daha kontrollü uygulanması gerektiğinden hamilelik öncesinde veya başlangıcında mutlaka diş hekimi kontrolünden geçilmelidir.
- Diş çürüklerinde genetik yatkınlık önemlidir ancak tek sebep değilidir. Aksine genetik olarak çürüğe yatkın kişilerin daha iyi ve sık kontrol edilmeleri ve daha iyi diş temizliği aapmaları gerekmektedir. Genetik yatkınlık olsa da diş çürükleri engellenebilmektedir.
- Doğru bir diş taşı temizliği dişlere zarar vermez. Diş taşı temziliği yapılması gerekirken temizlikten kaçınmak da diş sağlığınızı bozacaktır.
Diş Çürüklerinin Hangi Hastalıkların Oluşumunda Etkilidir?
*Diş çürüğü vücudumuzda bir enfeksiyon kaynağı olduğundan aşağıdaki hastalıklara yol açar.
Kalp damar hastalıkları,
İnme, felç,
Prematüre ve düşük kilo ağırlıklı bebekler,
Üst solunum yolu enfeksiyonları,
Diyabet,
Obezite,
Böbrek hastalıkları,
Ağız kanseri